Guinness

Guinness, het bier van de Ieren

Als je Ierland bezoekt, dan moet je zeker een keer een glas Guinness bestellen. Dit bijzondere bier wordt in Ierland gebrouwen en heeft een eigenzinnige, kenmerkende smaak en een donkere kleur. Vaak wordt gezegd dat het licht naar koffie smaakt. Je hoeft natuurlijk niet te wachten totdat je in Ierland bent, ook in Nederlandse cafés kun je het bestellen. Het bier is op het oog zwart van kleur, maar aldus Guinness zelf is het bier eigenlijk ‘ruby red’. Het bier wordt volgens traditioneel recept gebrouwen. Er zitten slechts enkele ingrediënten in, namelijk hop, gerst, water en gist. Het water komt uit een bron in de bekende Wicklow Mountains.

Geschiedenis

De brouwerij heet officieel St. James’ Gate Brewery en staat in Dublin. In 1759 komt de brouwerij in handen van Arthur Guinness. Hij start met experimenteren en brouwt zogeheten stout bier, dat goed in de smaak valt bij de Ieren. Arthur Guinness had een revolutionair personeelsbeleid. Hij zorgde goed voor zijn personeel op een voor die tijd ongekende manier. Hij betaalde meer loon dan destijds gebruikelijk was, betaalde ook vrije dagen en gaf een weduwepensioen. Hij zorgde ook voor gratis gezondheidszorg en onderwijs. Als Arthur Guinness op 78-jarige leeftijd overlijdt, neemt zijn zoon de brouwerij over. Het is nu nog steeds een familiebedrijf. Er worden verschillende varianten van het bier gebrouwen, met minder of meer hop, stout en extra stout. De brouwerij brouwt ook andere merken als Harp, Kilkenny en Smithwick’s.

Wereldwijd succes

De kleinzoon van Arthur Guinness zorgde ervoor dat Guinness wereldwijd een bekend merk werd. De kleinzoon heette Benjamin Lee Guinness. In 1883 was de brouwerij zelfs de grootste ter wereld. Het bedrijf opende in 1936 een nieuwe brouwerij in Londen. Deze groeide snel en werd groter dan de brouwerij in Ierland. Sindsdien is de brouwerij door overnames en fusies nog verder uitgegroeid.

Ierse cultuur

Guinness is al sinds de oprichting erg verbonden met de Ierse cultuur. Het heeft veel betekend voor de Ieren. Zoals gezegd werden de eerste werknemers al erg goed behandeld door de oprichter. De brouwerij was ook belangrijk voor de welstand van de stad Dublin. Duizenden Ieren werkten in de fabriek. De brouwerij was dus verantwoordelijk voor het inkomen van vele Ieren. In 1930 was zelfs een op de tien mannen in Dublin op de een of andere manier afhankelijk van de brouwerij. Het bedrijf is dus belangrijk geweest voor de economie en werkgelegenheid van de Ieren. Apart feit is dat er tot 1960 geen Katholieken werden aangenomen in het bedrijf. Dat is zeer opvallend, want ongeveer 90% van de Ieren is Katholiek.

Op je gezondheid

De Ieren denken dat Guinness goed is voor de gezondheid. In elk geval gezonder dan andere bieren. Op een gegeven moment was de brouwerij op zoek naar een goede reclameslogan om de omzet verder te verhogen. Ze vroegen mensen hoe zij zich voelden na het drinken van Guinness. Veel Ieren zeiden dat zich na het drinken van een glas Guinness beter voelden. De slogan ‘Guinness is good for you’ was geboren. Deze uitspraak onderstreepte nog eens dat Guinness een helende werking heeft. Het werd zelfs veel gedronken door zwangere vrouwen.

Schuimkraag

Het bier wordt tegenwoordig nog op dezelfde manier gebrouwen als vroeger, met dezelfde ingrediënten en water uit de Wicklow Mountains. De schuimkraag van Guinness is uniek: het is een dun, maar heel stevig laagje schuim. Het bier moet langzaam worden uitgeschonken, in twee keer. Doordat de schuimkraag zo stevig is kan er een symbooltje in worden getekend. Volgens de Ieren moet het bier zo worden getapt dat er tijdens het tappen een harp of klavertje in de schuimkraag getekend wordt. Deze symbolen zijn beide kenmerkend voor Ierland. Het logo van de brouwerij is ook een harp. Deze harp is gespiegeld ten opzichte van het nationale harpsymbool van Ierland om verwarring te voorkomen.

De beste ingrediënten

De brouwerij is er trots op de beste ingrediënten te gebruiken. Zo wordt er gerst van de beste kwaliteit gebruikt. Ongeveer twee derde van de benodigde gerst wordt in Ierland verbouwd. Het wordt voor het donkere bier eerst geroosterd. De hop wordt geselecteerd door een speciale Hop Buyer en wordt over de hele wereld ingekocht. Hop is bepalend voor de smaak van het bier. De gist die wordt gebruikt bij het brouwen van Guinness wordt telkens van de ene brouw naar de andere overgeheveld. Zo wordt een constante kwaliteit gewaarborgd. De gist is erg kostbaar. Daarom wordt er altijd een reservevoorraad bewaard in een kluis. Mocht er dus iets gebeuren met de originele gist, dan kan er verder worden gebrouwen met de gist uit de reservevoorraad. Gist zorgt ervoor dat tijdens het brouwen suiker wordt ongezet in alcohol.

Guinness Book of Records

Misschien vroeg je je al af of het biermerk ook iets te maken had met het bekende boek. Ja, Guinness is de oorspronkelijke uitgeverij en financier van het boek. Het was bedoeld om in cafés interessante gespreksstof op te leveren. Zo konden bij een glas Guinness leuke feitjes worden uitgewisseld. In 1955 werd de eerste editie van het Guinness Book of Records uitgegeven. Het idee ontstond toen er werd gediscussieerd over welke vogel de snelste was, maar er geen naslagwerk beschikbaar was om uitsluitsel te geven. Het boek sloeg onverwacht erg goed aan. Daarom werd besloten om het vaker uit te gaan geven.

Weetjes

Tegenwoordig wordt Guinness in 51 landen gebrouwen en maar liefst in 150 landen verkocht. In de oude brouwerij is nu een biermuseum ingericht. Hier komen vele toeristen op af om een rondleiding te nemen en deze af te sluiten met een biertje. Op de bovenste verdieping is een café van waaruit je een mooi overzicht over de stad hebt. In 1861 overleed de man van koningin Victoria, prins Albert. Het was destijds gebruikelijk om te toasten op de overledene met een glas champagne. Een eigenaar van een Ierse pub heeft toen champagnes gemixt met Guinness, om de champagne de zwarte kleur van rouw te geven. Hij verkocht dit drankje onder de naam Black Velvet. Dat werd een groot succes bij de Ieren.