Prehistorie

De geschiedenis van Ierland: de prehistorie

Ierland werd voor het eerst door mensen bewoond na de laatste IJstijd. Ierland en Groot-Brittannië waren in die tijd nog verbonden met het vaste land van Europa. Doordat het vele ijs uit de IJstijd smolt steeg de waterspiegel. Hierdoor werd Ierland uiteindelijk een eiland. Vanuit Engeland voeren de mensen met boten naar het eiland. De oudste vondsten op het gebied van archeologie zijn een kamp bij Mountel Sandel en een prehistorisch fort.

De eerste volkeren

Er begonnen volksverhuizingen vanuit het gebied rond de Middellandse Zee. De volksverhuizingen bewogen zich op den duur richting het westen, op zoek naar vruchtbare grond. De eerste zogeheten neolithische volkeren bereikten Ierland rond 3.000 voor Christus. Deze neolithische revolutie was in feite de eerste landbouwrevolutie. In deze periode veranderde de samenleving van een van jager-verzamelaars die als nomaden leefden naar een samenleving van mensen die dankzij landbouw en veeteelt in nederzettingen konden wonen. Omdat zij in hun eigen onderhoud voorzagen hoefden zij immers niet meer rond te trekken op zoek naar nieuwe bronnen van voedsel.

De Bronstijd

Rond 2000 voor Christus begon de Bronstijd in Ierland. Eerst werden er nog metalen voorwerpen gemaakt van koper en goud, maar men leerde brons te maken van tin en koper. Vanuit Ierland werden bronzen voorwerpen door Europa verspreid. Ondertussen kwam er een nieuwe bevolkingsgroep naar Ierland, een volk dat het Klokbekervolk werd genoemd. Zij werden vernoemd naar de klokvormige bekers die zij plachten te maken. Dit volk deed aan mijnbouw. Ook brachten zij religieuze gebruiken met zich mee.

Overblijfselen uit de prehistorie

Overal zijn nog steeds allerlei overblijfselen uit de prehistorische geschiedenis van Ierland te bewonderen. Er zijn door het hele land grafheuvels, hunebedden, steencirkels en graftombes. In West-Mayo kun je bijvoorbeeld het oudste bekende akkerveld ter wereld bekijken. Deze Céide Fields liggen verspreid over kilometers land. Je ziet er graftomes, stenen huizen en muren. Dit gebied is al meer dan 5.000 jaar geleden gebouwd door neolithische boeren. Je kunt de Céide Fields zelf bekijken of een rondleiding volgen.

Prehistorisch fort en steencirkels

Wat ook zeker de moeite waard is om te bezoeken is het prehistorische fort Dún Aongusa. De ligging van dit fort is ongelofelijk. Het is gebouwd op een klif aan de rand van de Aran Eilanden, die in de Atlantische Oceaan liggen. Waarschijnlijk is dit punt gekozen vanwege de strategische ligging. Het fort staat in de top 10 van National Geographic van bijzondere Ocean Views. Als je op ontdekkingsreis door de prehistorie gaat, bezoek dan ook de steencirkels in Tyrone en Fermanagh en de oudste woning van Ierland bij Mount Sandel. De woning dateert al uit 7.000 voor Christus. Dat betekent dat dit huis al veel ouder is dan de Egyptische piramides.

Nog meer verborgen prehistorie

Er zijn nog zoveel meer prehistorische overblijfselen in Ierland. Zo vind je onder Muck Rock op Howth Head een hunebed dat 2.500 oud en inmiddels ingestort is. Of neem een kijkje bij Lough Gyur. Bij dit meer hebben 5.500 jaar mensen gewoond. Er zijn nog veel overblijfselen te vinden zoals steencirkels en heuvelforten.