De Ieren en sport
De Ieren zijn dol op sport. Er worden ontzettend veel sporten beoefend en bekeken. Gekeken naar aanwezigheid bij wedstrijden is Gaelic football de meest populaire sport onder de Ieren. Daarna volgen Hurling, voetbal en rugby. Gaelic football en Hurling zijn traditionele Ierse sporten. Voetbal is de meest gespeelde teamsport in Ierland. Andere populaire sporten onder de Ieren zijn bijvoorbeeld golf en paardensport. Ierland heeft meer dan 400 golfclubs.
Gaelic football
De Ierse teamsport Gaelic football wordt al eeuwen gespeeld, maar de regels werden pas aan het einde van de negentiende eeuw vastgelegd door Gaelic Athletic Association. Er worden competities gespeeld voor zowel mannen als vrouwen. Er bestaat tevens een Europees kampioenschap. In 2012 vond het kampioenschap plaats in Maastricht. Hoewel het spel wordt gespeeld met een bal die op een voetbal lijkt, is het een andere sport dan die wij kennen als voetbal. Het veld lijkt op een rugbyveld. Op het veld staan lijnen bij 13, 20 en 45 meter aan elke kant van het veld. Er zijn twee doelen, die de vorm hebben van een H. Het onderste gedeelte bevat een net. In een team zitten vijftien spelers, te weten een keeper, zes aanvallers, twee middenvelders en zes verdedigers. De wedstrijd heeft twee helften en duurt in totaal 60 tot 70 minuten.
Spelregels Gaelic football
In tegenstelling tot bij voetbal mogen spelers de bal in handen nemen. Echter, nooit voor meer dan vier stappen. De bal moet dan worden afgespeeld of op de grond of tenen worden gestuiterd. Wanneer een bal de zijlijn overgaat, dan wordt deze met een schop terug in het spel gebracht. Als de bal over de achterlijn gaat, dan mag een vrije trap worden genomen op de lijn 45 meter van het doel. Er zijn geen gele en rode kaarten, maar bij twee overtredingen wordt een speler van het veld gestuurd. Er kunnen goals en punten worden gescoord. Een goal is als de bal in het onderste deel van het doel komt, een punt als de bal door de bovenste palen komt. Een goal telt voor drie punten. Het team met het hoogste aantal punten wint het spel.
Hurling
Hurling is een Ierse teamsport van Keltische origine. Het wordt georganiseerd door de Gaelic Athletic Association. Het spel wordt gespeeld met een bal en sticks en het is de snelste veldsport ter wereld. De sport vertoont gelijkenissen met hockey en met shinty, dat in Schotland wordt gespeeld. Groot verschil is dat de bal maar weinig via de grond wordt gespeeld. Hurling wordt onder deze naam alleen gespeeld door mannen. Er bestaat een versie voor vrouwen, die camogie heet. Een team bestaat uit de keeper, zes verdedigers, zes aanvallers en twee middenvelders, dus totaal uit vijftien man. Een spel duurt 60 of 70 minuten en bestaat uit twee helften. Een bal kan door de lucht vliegen met wel met 150 kilometer per uur.
Spelregels Hurling
Het is de bedoeling om meer punten te behalen dan de tegenstander. Deze worden vergaard door de bal, die sliotar wordt genoemd, in de goal van de tegenstander te krijgen. Net als bij Gaelic football en rugby heeft het doel de vorm van een H. De puntentelling lijkt ook op die van Gaelic football: een speler scoort drie punten door de bal in het onderste net te krijgen en scoort een punt als de bal tussen de bovenste palen van het doel komt. De bal wordt van de grond en in de lucht geslagen met een houten stick, die hurley of camán heet. Een bal die op de grond ligt mag niet met de handen worden opgepakt, enkel van de grond gespeeld worden met de hurley of door de stick worden opgewipt, zodat hij kan worden gevangen of weggeslagen. Met een gevangen bal mag niet meer dan drie passen worden gelopen. De bal mag niet worden weggegooid, enkel weggeschopt of geslagen met de hurley. De bal mag ook op de hurley worden gebalanceerd tijdens het rennen.
Rugby
Ierland behoort tot de beste rugbylanden van de wereld. Tot dusver hebben de Ieren meegedaan aan ieder wereldkampioenschap rugby. Hierbij hebben de Ieren de kwartfinale zes keer weten te bereiken. Ze spelen ook jaarlijks in het zeslandentoernooi. De Ieren hebben dit toernooi maar liefst negentien keer gewonnen. Opvallend is dat de Ieren van vroeger uit werden beschouwd als slechtste rugbyland onder de vier landen op de Britse eilanden. De Ieren hebben zich echter goed weten aan te passen aan de professionalisering van rugby en zijn daardoor steeds meer gaan winnen in de afgelopen jaren.
Golf
Golf is een bijzonder populaire sport in Ierland, wat wel te zien is aan de maar liefst 300 golfbanen. Golf wordt veel uitgezonden op de Ierse televisie. Zowel nationale als internationale wedstrijden zijn op televisie te zien. Een paar van de meest bekende golfbanen van Ierland zijn de Royal County Down Golf Club, Portmarnock, Royal Portrush Golf Club en Ballybunion. Het meest prestigieuze toernooi van Ierland is de Irish Open. Uit Ierland komen veel succesvolle golfers die de top hebben bereikt. Zo behaalden Paul McGinley, Pádraig Harrington en Darren Clarke internationale successen.
Voetbal
De Ieren zijn ook fan van het voetbal zoals wij dat in Nederland kennen. Ierland speelde in maart 1926 de eerste officiële interland. Sindsdien speelden de Ieren meer dan vijfhonderd wedstrijden. Eerst speelden zij als Ierse Vrijstaat en later als de Republiek Ierland. Tientallen jaren nam het land deel aan kwalificatietoernooien voor het WK en EK voetbal, maar dit was vaak zonder succes. In de jaren ’80 kende het Ierse voetbalelftal onder leiding van Jack Charlton een gouden generatie. In 1988 werd voor het eerst een plaatsing voor een interland behaald. Dit succes hield tot 1994 aan. Daarna lukte het de Ieren wederom niet om zich te plaatsen voor de grote kampioenschappen. In 2012 wist Ierland zich onder Giovanni Trapattoni voor de tweede keer te plaatsen voor het EK. Tijdens het EK van 2016 wisten zowel Ierland als Noord-Ierland zich te plaatsen en behaalden de achtste finale, uiteraard tot grote vreugde van de Ierse fans.